Kubuntu 10.04 to 10.10 upgrade

Since Kubuntu 8.04 that I’ve chosen to upgrade my installation instead of re-installing everything by scratch. One of the main reason is that I was to lazy to create a separated /home partition, and I really don’t want also to re-install all applications from scratch.

Most of the people that choose the upgrade path hit some issues that do not happen when doing a fresh install, and, yes, I hit some problems. Some problems are Kubuntu related and do not happen when using Ubuntu…

So the story:

Because my home machine has an ATI 4870 and I’m using the ATI proprietary driver, I wanted to make sure that my driver was up to date because Kubuntu 10.10 uses the latest Xorg…

So while still using 10.04 and the latest kernel available, I downloaded ATI driver 10.12 and it failed to install with the latest kernel.

This was problem number one: To cut a long story short the solution for this issue is here: https://primalcortex.wordpress.com/2010/12/29/kubuntu-install-ati-drivers

Anyway, for upgrading I went to Adept Installer, and on Sources->Edit Software Sources -> Updates changed the Release Upgrade to Normal Releases.

Sure enough, the 10.10 upgrade was offered.

Phase one: Upgrade stopped with error on log “Could not calculate upgrade-Can’t mark ‘kubuntu-desktop’ for upgrade“. It took me a while to find out that this was some meta package leftover from previous upgrades/installs that was not needed. So: apt-get remove kubuntu-desktop and this was the only package removed.

Phase two: Upgrade now stops with another weird error: could not install the upgrades – Couldn’t configure pre-depend x11-common for x11-xkb-utils, probably a dependency cycle

This took some time to solve and the solution is here: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/x11-xkb-utils/+bug/639933

Mainly is to do the following as root:

wget http://mirrors.kernel.org/ubuntu/pool/main/x/xorg/x11-common_7.5+6ubuntu3_all.deb
dpkg -i x11-common_7.5+6ubuntu3_all.deb

After this the upgrade ran without any problem.

At the end rebooted and: Despite of running Kubuntu the splash screen was of Ubuntu 10.10… Not nice.This is probably because I was running the command line upgrade tool do-release-upgrade? Not sure. Not important for now…

Boot proceed to fail completely into the text boot login… Oh boy… No graphical desktop no kde desktop no nothing. So I’ve logged in text mode with my credentials and “sudoed” to root (sudo bash)

Ok. Looking at the /var/log/Xorg.0.log file shows that the proprietary fglrx.ko module was not found. Ok, fair enough: The reason was that during the upgrade from 10.04 to 10.10 the kernel version changed, and the previous configuration was lost.

So I edit the /etc/apt/sources.lst and enabled all Kubuntu PPA’s and ubuntu-x-swat PPA. These where disabled during the upgrade, so I need now to enable them to get the latest KDE (4.5.4 at this date) and the ATI proprietary driver. The usual commands apt-get update, and apt-get upgrade and the new KDE and fglrx drivers is downloaded and installed.

Reboot

Still text mode… Xorg.0.log still complains that the fglrx driver is not installed…

Now what? I’ve installed the proprietary driver with jockey-kde which is a graphical utility, but now I don’t have no graphical environment…

The text only tool is jockey-text and running with the -l (that’s an l not an i) reports that the xorg:fglrx driver is DISABLED… ok, So:

jockey-text -e xorg:fglrx

enables the driver and then rebooting it solves the issue. Now I have a graphical KDE environment…

So what’s was broken during the upgrade?

hplip 3.10.2  – doesn’t work anymore: Can’t detect my c309g-m printer. Upgrading to hplip 3.10.9 solves the issue.

Akonadi Google plugins to synchronize calendar and contacts looks like it’s broken. I can’t see my Gcal events… Not sure if it’s related to the upgrade…

What’s new:

I’ve installed bluedevil to replace the old bluetooth software.

Boot times are faster

Fonts look much better.

Upgraded to Digikam 1.7

 

The final problem: At boot instead of having the Kubuntu splash screen, I have the Ubuntu pink/violet one… So I went to synaptic and removed the package plymouth-theme-ubuntu-logo e plymouth-theme-ubuntu-text leaving only the Kubuntu related ones.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s